Informatii CRS - Standardul comun de raportare

Ce este CRS - Common Reporting Standard?

Standardul Comun de Raportare (CRS) reprezinta o initiativa a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) privind aplicarea unui schimb automat de informatii in domeniul fiscal. Pana in prezent, 74 de tari au semnat acorduri pentru acest schimb de informatii.

Prevederile legale din CRS au in vedere transparenta procedurii de colectare a taxelor si impozitelor si diminuarea fraudei si a evaziunii fiscale transfrontaliere, prin inlaturarea situatiilor in care ar exista venituri neraportate corespunzator.

Incepand din 01.01.2017, toate bancile din Romania sunt obligate sa colecteze informatii despre rezidenta fiscala a clientilor, prin utilizarea unor formulare specifice.

Astfel, Porsche Bank Romania S.A. va solicita clientilor sai in acest scop completarea "Declaratiei de rezidenta fiscala", inclusiv atasarea documentelor justificative (copii ale documentelor in care este mentionat codul de identificare fiscala).

Tarile membre CRS vor raporta catre autoritatile fiscale locale, iar acestea vor trimite informatiile catre autoritatile fiscale din tarile membre CRS. De exemplu, Porsche Bank Romania S.A. va trimite informatiile despre un cetatean cu rezidenta fiscala in Franta catre ANAF. ANAF la randul sau le va trimite mai departe catre autoritatea fiscala din Franta.

 

Tarile membre CRS

Pentru o lista completa si actualizata a tarilor membre, puteti consulta urmatorul link:

http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/crs-implementation-and-assistance/crs-by-jurisdiction/#d.en.345489

 

Tara de Rezidenta Fiscala

Tara de rezidenta fiscala este tara in care clientul isi plateste taxele si impozitele.

Un client poate avea rezidenta fiscala in mai multe tari.

De exemplu, poate plati impozit pe constructii/masini,etc. intr-o tara, poate plati impozit pe salariu in alta tara, etc.

 

Codul de indentificare fiscala

Codul de identificare fiscala este  numarul de identificare fiscala, ori echivalentul sau functional, daca nu exista un numar de identificare fiscala.

De exemplu, codul de identificare fiscala pentru persoanele fizice din Romania este CNP. Pentru celelalte tari, codul de rezidenta fiscala poate fi gasit pe documentele de identificare sau pe documentele emise de catre autoritatile fiscale.

Pentru informatii suplimentare privind documentele ce atesta codul de identificare fiscala pentru fiecare tara membra CRS, puteti consulta linkul: 

http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/crs-implementation-and-assistance/tax-identification-numbers/#d.en.347759